Alora

Stres za ljudski organizam predstavljaju sve neuobičajene situacije i pojave, fizičke i psihičke prirode, odnosno sve što nismo navikli da rešavamo rutinski, bez posebnog angažovanja. Naš organizam je kreiran da reaguje na stres i upravo zahvaljujući ovoj urođenoj reakciji naši preci su uspevali da prežive okruženi brojnim opasnostima u prirodi.

U stresnoj situaciji, pokreće se čitav niz procesa u organizmu: luče se određene supstance čije dejstvo ubrzava rad srca, disanje, dovodi više krvi u mišiće na račun unutrašnjih organa i upravo zahvaljujući tome čovek je imao više energije pri begu pred divljom životinjom. Zato se mehanizam odgovora na stres zove “bori se ili beži” (eng. fight or flight).

Međutim, danas su uzročnici stresa značajno drugačiji: gužva u saobraćaju, kratki rokovi za obavljanje mnoštva obaveza, finansijski i porodični problemi, problemi na poslu ili u školi, ispiti, javni nastupi, prezentacije… Dakle, nema situacija u kojima bi nam mogao pomoći mehanizam koji će nam pokrenuti više krvi u noge i ruke ili kiseonika u pluća!

Na žalost, mozak uglavnom reaguje jednako na sve stresne situacije, tako da kad ste prečesto izloženi stresu, to znači da ćete prečesto biti u stanju napetosti, panike, što za posledicu ima iscrpljivanje organizma. Stres na taj način može preći u hroničnu anksioznost (napetost, uznemirenost), ali i biti podloga za brojne hronične bolesti, koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Predstavništvo Nobel Ilac Sanayii Ve Ticaret A.S.
Brane Crnčevića 5 | 11000 Beograd | Srbija
Web: www.nobelpharma.rs